KarlovyVaryDnes.cz
KarlovyVaryDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

V lágru Svornost u Jáchymova čekalo historiky překvapení

29.08.2019
Pracovní tábor Svornost u Jáchymova v Krušných horách patřil k místům, kde si před více než 60 lety političtí vězni odpykávali v nedůstojných a nelidských podmínkách své tresty. Prostory bývalé Svornosti teď zkoumají historici. Vězeňský areál z místa nad Jáchymovem sice dávno zmizel, nečekané objevy tam ale odborníky pořád překvapují.
Vchod do nově nalezené podzemní místnosti v Jáchymově | Foto: Zdeněk Trnka
Ředitel krajského muzea Michael Rund ukazuje na staré předměty, které našel v území někdejšího pracovního tábora Svornost.
"Mám tady komínek lágrového domku, oblouk, na kterém byly natažené ostnaté dráty, a tohle by měl podle pamětníka být věšák na fáráky čili oblečení horníků. Všechny předměty zakonzervujeme a chtěli bychom je vystavit v expozici v lágrovém domku na štole číslo jedna," vysvětluje.

Bývalý lágr Svornost u Jáchymova vydal nečekané překvapení. O objev historiků se zajímal Michal Trnka: Štola číslo jedna i bývalá Svornost tvoří součást stezky Jáchymovské peklo, upozorňující na útrapy lidí, které kdysi věznil komunistický režim v těžko přístupných místech Krušných hor.

Místo bývalého lágru Svornost letos krajské muzeum čistí a některé fragmenty postupně obnovuje. Jako třeba strážní věže nebo nechvalně proslulé schody vedoucí z lágru k uranovým štolám.

"My přesně nevíme, jestli schodiště bylo přesně na tomto místě, ale víceméně vidíte, že jsme v linii k dolu Svornost. Člověk, který půjde po stezce Jáchymovské peklo, si může zkusit alespoň kus tohoto schodiště projít," popisuje Michael Rund.

Objevenou místnost upraví ještě letos: Okraj bývalé Svornosti teď historikům nabídl nečekaný objev. "Ještě před týdnem tady byla jenom taková malá dírka, kterou jsme se tam protáhli. Podle pamětníků by to měla být takzvaná korekce lágru Svornost. Zkoumáme teď přes pamětníky i historiky, jestli je to skutečně korekce," říká ředitel a dodává, co bude s prostorem dál.

"Zatím jsme přemýšleli, že dáme nahoru nějakou uzamykatelnou mříž, aby bylo možné sem s případnými návštěvníky chodit. Zabezpečíme to."

Někdejší pracovní tábory v Krušných horách dnes v divoké přírodě najdete jen obtížně. Místo po lágru Svornost ale bude upraveno ještě letos. Podle Michaela Runda hlavně proto, aby lidé nezapomínali.

Autor: Georg.J. Dobrovolný
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

RegioJet objednal u Škoda Group nové elektrické jednotky za 3,5 mld. Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, potvrzuje svůj závazek k modernizaci svého vozového parku investicí do nových elektrických vlaků. Společnost uzavřela smlouvu se Škoda Group na dodávku celkem 23 nových jednotek v ...

VZP: Dobrou zprávou z oblasti prevence je rostoucí účast na screeningových programech

Klíčovou roli v úspěšnosti léčby onkologických onemocnění hraje včasný záchyt nemoci. Dobrou zprávou proto je rostoucí počet návštěvníků u všech třech ...

Lepší ochranu obcí před povodněmi zajistí dotace od kraje

Karlovarský kraj - Necelých 700 tisíc korun bude rozděleno z dotačního programu na realizaci opatření na ochranu před povodněmi. Rada Karlovarského kr ...

Na karlovarské letiště bude od konce května létat charterová linka z uzbeckého Taškentu

Kromě rozšířených linek dovolenkových letů a nové pravidelné linky z Izraele přibude na karlovarském letišti další, a to charterová linka z Taškentu, ...

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. ...





Neděle 19.5.2024
Karlovarský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes