KarlovyVaryDnes.cz
KarlovyVaryDnes.cz » Zpravodajství » Krimi zprávy

Na Karlovarsku policie obvinila pět osob z manipulování s dotacemi EU

05.04.2024
Pětice osob ze Sokolovska a Chebska, konkrétně dvaatřicetiletý muž, dvaačtyřicetiletá žena, šestačtyřicetiletá žena, osmašedesátiletý muž a osmašedesátiletá žena, měla páchat jako organizovaná skupina rozsáhlou trestnou činnost spočívající v získávání finančních prostředků z dotačních programů z rozpočtu Evropské Unie a státního rozpočtu České republiky.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Organizovanou skupinu měl řídit osmašedesátiletý muž, který v roce 2008 vytvořil skupinu fyzických a právnických osob. Prostřednictvím svého vlivu měl zajistit pro sebe, rodinné příslušníky či jemu loajálních osob strategické pozice v organizacích založených za účelem podpory rozvoje regionu formou vzdělávacích, kulturních a sociálních činností, tedy činností podporovaných zejména dotačními programy Evropské Unie. Tyto organizace byly následně jednak žadateli o dotaci ze strukturálních fondů Evropské Unie a státního rozpočtu České republiky, ale také účastníky výběrových či poptávkových řízení na dodávky služeb v dotovaných projektech. Jednat měly s úmyslem přípravy a následné realizace projektů spolufinancovaných z dotačních programů za účelem získání finančních prostředků ve prospěch jednotlivých organizací, které měl skrytě řídit právě osmašedesátiletý muž. Ten působil od roku 2014 v několika různých funkcí v několika spolcích a měl rozhodující vliv na činnost regionální obecně prospěšné společnosti, regionální společnosti s ručením omezením a také regionálního zapsaného spolku. Cílem osmašedesátiletého muže bylo získání finančních prostředků z dotačních titulů na jím připravované projekty a za tím účelem řídil činnost ostatních osob v organizované skupině.

Od roku 2015 do roku 2023 měla pětice osob po předchozí domluvě v organizované skupině fungovat v jednotlivých rolích a krocích, které byly organizovány tak, aby na sebe navazovaly a navenek budily zdání legálnosti a správnosti. Šestačtyřicetiletá žena, která byla s osmašedesátiletým mužem v příbuzeneckém vztahu, byla jednatelkou jedné ze spřízněných společností, dvaatřicetiletý muž byl specialistou na veřejné zakázky svazku tvořeného z několika obcí a měst z Karlovarského kraje, dvaačtyřicetiletá žena byla ředitelkou obecně prospěné společnosti a osmašedesátiletá žena byla předsedkyní představenstva zapsaného spolku.

Osmašedesátiletý muž měl zároveň působit i na další osoby navázané na jednotlivé projekty či na osoby zaměstnané v těchto společnostech. Jeho cílem bylo, aby vítězem poptávkového, výběrového či zadávacího řízení a tedy konečným dodavatelem služeb byli výše uvedení, konkrétně regionální společnosti s ručením omezením či obecně prospěšná společnost, na které měl výrazný vliv.

V uvedeném období měla organizovaná skupina takto jednat v několika případech, respektive při realizaci několika projektů dotovaných z Evropské Unie a státního rozpočtu České republiky. Jednat se mělo například o projekt, kde náplň spočívala v oživení kulturního ducha dlouholetých průmyslových regionů ve střední Evropě. Další projekt byl zaměřen na zefektivnění veřejné správy ve svazku tvořeného z několika obcí a měst z Karlovarského kraje či projekt týkající se cyklostezky protínající několik měst na Sokolovsku.

U projektu, který se týkal cyklostezky protínající několik měst a obcí na Sokolovsku, byla navíc bez závažného důvodu vyčleněna část zakázky spočívající v kácení stromů a náletových dřevin v trase budoucí cyklostezky, a to bez výběrového nebo poptávkového řízení, a zakázka byla přímo zadána společnosti, ve které figurovala šestačtyřicetiletá žena. V rámci tohoto projektu bylo také vytěženo dřevo, které mělo být předáno vlastníkům pozemku, což ovšem nakonec nebylo. Vytěžené dřevo mělo být odvezeno do objektu na Sokolovsku a následně rozprodáno právě obviněným osobám.

Na tyto všechny projekty byla poskytnuta finanční podpora z Evropského fondu regionálního rozvoje v celkové výši přibližně 50 milionů korun. Na tyto projekty byly poskytnuty také finanční prostředky ze státního rozpočtu České republiky, konkrétně ve výši přes 3 miliony korun.

Pětice osob svým organizovaným jednáním způsobila celkovou škodu téměř 16 milionů korun.

Kriminalisté v rámci tohoto případu zajistili několika obviněným majetek, a to v celkové výši zhruba 12 milionů korun.

Vzhledem k tomu, že se jedná i o finanční prostředky z Evropského fondu regionálního rozvoje, tak dohled nad případem převzal Úřad evropského veřejného žalobce sídlící v Lucembursku. Jedná se o nezávislý orgán Evropské unie, který má pravomoc ve všech závažných trestných činech proti rozpočtu Evropské unie a vůbec proti jejím ekonomickým zájmům, jako jsou podvody týkající se evropských fondů či mezistátní podvody.

Kriminalisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje zahájili trestní stíhání pěti fyzických osob ve věku 32, 42, 46, 68 a 68 let a čtyř právnických osob, které obvinili ze spáchání zvlášť závažných zločinů účast na organizované zločinecké skupině, poškození finančních zájmů Evropské Unie, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a dotačního podvodu.

Vyšetřování všech těchto pěti osob probíhá na svobodě.

V případě prokázání viny hrozí pětici obviněných osob trest odnětí svobody až na dvanáct let.

Zdroj: Policie ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Krimi zprávy

Povedená dvojice odcizila v Karlových Varech několik jízdních kol, nyní jim hrozí až pětileté vězení

Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání dvou mužů z Karlovarska ve věku 44 a 50 let, které obvinili ze spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci. Obvinění muži měli společně vyrazit do ulic Karlových Varů v neděli 21. dubna letošního ...

Žena z Karlovarska uvěřila podvodníkům vydávajícím se za pracovníky banky, přišla o 150 tisíc korun

V úterý 23. dubna letošního roku měl dvaačtyřicetiletou ženu z Karlových Varů telefonicky kontaktovat jí neznámý muž, který se představil jako zaměstn ...

Vedoucí supermarketu si přisvojil tržbu, způsobil škodu téměř 160 tisíc korun

SOKOLOVSKO - Policisté z obvodního oddělení Kraslice sdělili podezření ze spáchání přečinu zpronevěry místnímu padesátiletému muži. ...

Pětice osob vyloupila na Sokolovsku sběrné suroviny, sebrala zlato a stříbro za téměř milion korun

Trojice mužů ve věku 40, 44 a 53 let společně s dvěma ženami ve věku 40 a 49 let po předchozí domluvě vnikla do sběrny druhotných surovin na Sokolovsk ...

Dvojice ze Sokolovska vyhrožovala ženě zabitím, seniorovi brala peníze

Čtyřicetiletá žena společně s devětačtyřicetiletým mužem z Horního Slavkova měli od konce roku 2023 opakovaně vyhrožovat čtyřicetileté ženě, která fig ...





Pondělí 29.4.2024
Karlovarský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes