KarlovyVaryDnes.cz
KarlovyVaryDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 28.03.2024 [e]
Nové připady:
14
Ukončená očkování:
6 982 235
Hospitalizovaných:
16
Vyléčení:
4 715 259
Aktivní případy:
298
Úmrtí celkem:
43 518

Covidový semafor je bílý, devět okresů je zelených, bez rizika komunitního přenosu

03.08.2020
Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo mapu stupňů pohotovosti. Stupně pohotovosti vyplývají z aktuální epidemiologické situace. Okresy ČR jsou aktuálně převážně bílé, tedy se zanedbatelným rizikem, devět z nich je zelených, bez rizika komunitního přenosu. Stupně pohotovosti budou zveřejňovány týdně pro jednotlivé okresy ČR.
Ilustrační snímek | Foto: Archiv ID
V České republice začíná fungovat systém, který označuje jednotlivé okresy podle míry nákazy covid-19. Systém je rozdělen na čtyři stupně rizika, které jsou označené bílou, zelenou, žlutou a červenou barvou, tzv. semafor. Bílá znamená nulové či zanedbatelné riziko, zelená pak výskyt nákazy bez komunitního přenosu v ČR, žlutá znamená počínající komunitní přenos a červená narůstající anebo přetrvávající komunitní přenos v ČR.

Většina okresů spadá po 31. týdnu (24. 7. - 31. 7. 2020) pod bílou barvu, s nulovým rizikem nákazy. Do zelené barvy, která značí výskyt nákazy bez komunitního přenosu ČR, pak spadá 9 okresů, a sice Karviná, Frýdek-Místek, Praha, Prachatice, Jihlava, Praha-západ, Praha-východ, Ostrava-město a Brno-město. Aktuálně nejvyšší počet osob s covid-19 na 100 tisíc obyvatel je na Karviné (217 na 100 tisíc) a nejnižší pak má Brno-město (44 na 100 tisíc). Nejvyšší počet nově diagnostikovaných za posledních 7 dní na 100 tisíc obyvatel zaznamenalo Prachaticko (78 na 100 tisíc) a nejnižší má Ostrava-město (14 na 100 tisíc).

"U nulového stupně je riziko minimální, první stupeň pak znamená sporadický výskyt nákazy. Komunitní přenos tedy v tuto chvíli dle aktuálních dat neprobíhá. Druhý ani třetí stupeň rizika v žádném okrese ČR stanoven nebyl. Epidemiologická situace se zklidňuje také v Moravskoslezském kraji. Po celý týden tento kraj nepřekročil hodnotu 20 % celkového počtu nově diagnostikovaných v ČR. Výsledky trasování ukazují na mizící riziko nekontrolovaného komunitního šíření. Jediným okresem, kde jsme zaznamenali šíření nemoci se záchyty mezi 10 - 20 případy denně, je Frýdek-Místek. Situaci ve všech okresech monitorujeme a vyhodnocujeme na denní bázi," uvedla hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová a zdůraznila, že stupně pohotovosti jsou zveřejňované primárně jako informační služba pro občany, jako systém včasného upozornění na měnící se epidemiologickou situaci. Hodnotí se 25 parametrů, která jsou výsledkem týdenního souhrnu nad denními sledováními. Konečné rozhodnutí o daném stupni pro danou oblast je výstupem odborné expertízy epidemiologů a hygieniků. Velkou roli v něm hraje posouzení rizika komunitního přenosu, tedy rizika nekontrolovaného šíření v populaci, při kterém příslušná krajská hygienická stanice neurčí původ podstatného podílu zjištěných nákaz.

"Data pro zařazení okresů do jednotlivých rizikových skupin budeme vyhodnocovat vždy v pátek. Mapa podle semaforu tak ukazuje týdenní situaci, nejedná se o online mapu, ve které by občané viděli k dané chvíli platná opatření. Semafor jim ukazuje, jaká situace v regionech je a jaké kroky mohou případně očekávat. Aktuální semafor bude následně zveřejňován v týdenních intervalech, vždy pondělí v poledne," dodala hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Hlavní město Praha dlouhodobě kolísá na hraně rizika komunitního šíření, přičemž cca 18 % zjištěných nákaz nemá jasně určitelný původ. "Situace v Praze je kontrolována a je pozorováno jisté zlepšení. Jelikož rizikové trendy neeskalují a není patrný trend v nárůstu rizika pro zranitelné skupiny obyvatel, byl pro Prahu vydán stupeň pohotovosti jedna a byla prozatím zařazena do zelené barvy," uvedla Zdeňka Jágrová, ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy. Vydání tohoto stupně pohotovosti je odborným rozhodnutím Krajské hygienické stanice Praha a sekce hlavní hygieničky ČR na MZ ČR.

Aktuální epidemiologickou situaci v České republice zhodnotil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek: "V současné době zachytáváme lokální ohniska nákazy tvořená z velké části pacienty s mírným průběhem onemocnění. Koncentrované testování v lokalitách s vyšším výskytem onemocnění zvyšuje pravděpodobnost záchytu nakažených. Onemocnění s vážným průběhem je málo a tlak na vysoce intenzivní péči je téměř zanedbatelný. Proto můžeme současnou situaci hodnotit jako dobrou a zvládnutelnou."

Co se týče vývoje počtu aktuálně hospitalizovaných osob pro covid-19 v ČR, data za červenec udávají vytíženost na ARO/JIP z 19 %. Počet pozitivních osob byl za červenec 4 597 osob, z toho počet hospitalizovaných osob 253 osob. Celkem bylo za celé období hospitalizováno 1 749 pacientů, z toho 74 % bylo vyléčeno. V nemocnicích je hospitalizováno 123 pacientů, z toho 16,3 % v těžkém stavu.

"Počty pozitivních pacientů v ČR nejsou důvodem považovat onemocnění za závažnější než jiná infekční onemocnění, která mohou mít těžký nebo smrtelný průběh. Systém péče má dostatečnou záložní kapacitu, která by byla ihned aktivována v situaci hrozícího rizika nedostatku kapacity. V současnosti je volná kapacita ARO/JIP 1203 lůžek," uvedl Vladimír Černý, předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, vedoucí Klinické skupiny COVID při MZ ČR.

Zdroj: MZ ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Související:

Další články z rubriky Zprávy

Z karlovarského letiště bude od května každý čtvrtek létat pravidelná linka do Tel Avivu

Pravidelná letecká linka mezi Karlovými Vary a Tel Avivem zahájí provoz dne 23. 5. 2024 a bude létat každý čtvrtek až do 31. října 2024. Linku bude provozovat společnost Corendon Airlines, a to pomocí letadel A320 svého smluvního partnera, kyperské ...

Karlovarský kraj řeší nastavení sítě dluhových poraden

Zadluženost obyvatel je narůstající společenský fenomén s negativními dopady na celou společnost. Týká se i Karlovarského kraje, kde je dle statistick ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...

Kvůli plánované uzavírce silnice u Bečova nad Teplou se na kraji sešli starostové přilehlých obcí

Plánovaná akce v podobě narovnání "bečovských serpentin" s sebou přinese úplnou uzavírku silnice I/20 mezi Karlovými Vary a Plzní, která velmi zásadně ...

Česká pošta: Ašské poštovní služby dostávají nový směr

V úterý 12. března se konalo další jednání generálního ředitele České pošty Miroslava Štěpána a starosty Aše Vítězslava Kokoře. Tématem byla kvalita l ...





Čtvrtek 28.3.2024
Karlovarský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes