KarlovyVaryDnes.cz
KarlovyVaryDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Mladí zdravotníci v Karlových Varech doplní klasické učebnice anatomie o virtuální realitu

27.09.2019
Po pozitivních ohlasech mezi studenty zdravotnických oborů v Mladé Boleslavi a Šumperku se projekt VAU nyní rozšiřuje do dalšího českého města. Od nového školního roku se tak žákům Střední zdravotnické školy a vyšší odborné zdravotnické školy Karlovy Vary zpestří studium anatomie. Speciální Samsung sety pro virtuální realitu ve spojení s aplikací VAU (Virtuální anatomická učebna) pomohou studentům vizualizovat a tím i lépe pochopit, jak funguje lidské tělo. Otevření již třetí učebny finančně podpořila také zdravotnická skupina Penta Hospitals CZ.
Virtuální anatomická učebna | Foto: ogilvy.com
Žáci Střední zdravotnické školy a vyšší odborné zdravotnické školy Karlovy Vary se mohou těšit na první školní den o něco více než obvykle. Celkem 16 setů složených z chytrého telefonu Samsung Galaxy S9 a brýlí na virtuální realitu Samsung Gear VR doplněných o obrazovku a zařízení pro zrcadlení obrazu Google Chromecast jim nejen oživí, ale především lépe přiblíží učivo jednoho z nejnáročnějších předmětů - anatomie lidského těla. Doslova pod kůži, ale i do nejhlubších svalových vrstev, cévního systému či detailu kostry člověka umožní nahlédnout aplikace VAU (Virtuální anatomická učebna) od Virtual Medicine, která je přizpůsobena úrovni učiva žáků středních škol.

"Pozitivní zpětná vazba od vedení škol, učitelského sboru, ale především od studentů zdravotnických oborů v Mladé Boleslavi a Šumperku, kde jsme s projektem v loňském roce začínali, jen potvrzuje, že výuka pomocí chytrých technologií je cesta budoucnosti. Ohlasy plné nadšení nás utvrdily, že v projektu má smysl pokračovat, a já jsem moc ráda, že Samsung může přispět k rozvoji dalších mladých a nadaných lidí v tak důležitém oboru, jakým je zdravotnictví," popisuje pokračování projektu Zuzana Mravík Zelenická, CSR manažerka společnosti Samsung Czech and Slovak.

Anatomie hrou
Celkem 115 studentů z Mladé Boleslavi a Šumperku aktivně zapojených do projektu ve školním roce 2018/2019 si spojení VR technologie a náročného předmětu anatomie pochvalují. Díky zábavním hrám tuto technologii znalo téměř 70 % z nich již před zahájením výuky. Více než 60 % dotazovaných studentů uvedlo, že má s učivem potíže především kvůli kombinaci velkého množství informací a latinských názvů bez potřebné vizualizace. Po uplynutí školního roku, kdy jim aplikace VAU byla studijní oporou, by ve výuce s virtuální realitou pokračovalo 88 % respondentů. "Je super učit se anatomii "naživo" namísto z obrázků v učebnici. Díky aplikaci jde prozkoumat a doslova rozebrat celé tělo do detailu a snadněji pochopit, jak vše reálně funguje. Jednotlivé části mohu různě zvětšovat, naklánět a dočíst se o nich potřebné informace, čímž se snadněji učím," popisuje svou zkušenost jedna ze studentek. Přínos vidí i vyučující, jejichž poměrně náročné hodiny stouply na atraktivitě. "Inovativní přístup k výuce vzbuzuje zájem nejen u našich studentů, ale i u návštěvníků Dne otevřených dveří nebo u okolních škol, které nás kontaktují, aby si mohli tuto moderní metodu také vyzkoušet," komentuje ohlasy na výuku Mgr. Radka Benešová ze Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Mladá Boleslav a dodává, že využití 3D vizualizace by uvítala i v dalších předmětech jako je např. ošetřovatelství, ale také zeměpis či dějepis.

"Využití gamifikace jako učební metody bude pro studenty jistě zpestřením. Žáci si kromě podrobného prozkoumání lidského těla ze všech možných úhlů mohou nastudovat i učební texty přímo ve virtuální realitě. Věřím, že takto pojaté hodiny budou pro studenty motivací k jinak velmi náročnému předmětu," popisuje Hana Švejstilová, ředitelka Střední zdravotnické školy a vyšší odborné zdravotnické školy Karlovy Vary.

Nápad medika, který se rozšířil do celého světa
Technologie hýbou nejen světem, ale i medicínou. Tomáš Brngál, zakladatel start-upu Virtual Medicine snil jako student Lékařské fakulty Univerzity Komenského o tom, že by se mohl podívat do lidského těla z jiné perspektivy než jen z té, která je k dispozici ve vysokoškolských skriptech. Struktury lidského těla se snažil vizualizovat tak, že si jednotlivé vrstvy svalů či cévního systému maloval sám na sobě. V tu chvíli se v jeho hlavě zrodil nápad, který uvedl v život se svým kamarádem Milošem Svrčkem, absolventem Slovenské technické univerzity.

"To, co jsme znali dříve jen ze sci-fi filmů se stává skutečností. Jsem rád, že technologický rozvoj umožňuje velké pokroky v oborech jako je medicína. Naši prvotní vizi - pomoci studentům lépe pochopit a prozkoumat lidské tělo z medicínského pohledu - posouváme neustále dál. Virtuální realitu vnímám jako nástroj, který lékařům umožní precizní nácvik komplikovaných zákroků a rozvoj nových chirurgických postupů zachraňujících lidské životy," komentuje Tomáš své vize.

Původní verze aplikace Human Anatomy VR vznikla na Slovensku pro potřeby mediků, dnes ji však znají studenti medicíny a zdravotnických oborů po celém světě. Po úspěchu v celkem 149 zemích vyvinul start-up i verzi odpovídající náročnosti pro střední školy.

Investice do vybavení jedné třídy představuje 1 milion Kč. Tato nemalá částka zahrnuje náklady na pořízení technologického vybavení, ale i licenci k aplikaci pro každý set. "Moderní technologie jsou pro dnešní mladou generaci samozřejmou a zároveň nepostradatelnou součástí života. Dnes však mohou pomoci i zvýšit atraktivitu studia zdravotnických oborů. České zdravotnictví potřebuje mladé posily a pevně věřím, že i tento zajímavý projekt napomůže rozšířit řady budoucích zdravotních sester a ošetřovatelů," říká Barbora Vaculíková, ředitelka společnosti Penta Hospitals CZ.
Autor: Tereza Hégrová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Z karlovarského letiště bude od května každý čtvrtek létat pravidelná linka do Tel Avivu

Pravidelná letecká linka mezi Karlovými Vary a Tel Avivem zahájí provoz dne 23. 5. 2024 a bude létat každý čtvrtek až do 31. října 2024. Linku bude provozovat společnost Corendon Airlines, a to pomocí letadel A320 svého smluvního partnera, kyperské ...

Karlovarský kraj řeší nastavení sítě dluhových poraden

Zadluženost obyvatel je narůstající společenský fenomén s negativními dopady na celou společnost. Týká se i Karlovarského kraje, kde je dle statistick ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...

Kvůli plánované uzavírce silnice u Bečova nad Teplou se na kraji sešli starostové přilehlých obcí

Plánovaná akce v podobě narovnání "bečovských serpentin" s sebou přinese úplnou uzavírku silnice I/20 mezi Karlovými Vary a Plzní, která velmi zásadně ...

Česká pošta: Ašské poštovní služby dostávají nový směr

V úterý 12. března se konalo další jednání generálního ředitele České pošty Miroslava Štěpána a starosty Aše Vítězslava Kokoře. Tématem byla kvalita l ...





Čtvrtek 28.3.2024
Karlovarský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes