KarlovyVaryDnes.cz
KarlovyVaryDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

V hlavní soutěži 54. Karlovarském festivalu se představí mimo jiné Jan-Ole Gerster, Hong Khaou, Jonás Trueba a Marko Škop

29.05.2019
MFF Karlovy Vary 2019 se koná od 28. 6 - 6. 7. 2019. Nebývale geograficky rozmanitý je letošní výběr deseti světových a dvou mezinárodních premiér ve festivalové stěžejní sekci.
Nevlastní sestra / Polsestra, Režie: Damjan Kozole | Foto: Vertigo
Netrpělivě očekávaný čínský Portrét mozaikou režiséra Zhaie Yixianga produkčně zaštítila společnost, jež stojí za nedávným festivalovým megahitem Kaili Blues. Po úspěšném debutu Chvění (Sundance 2014) si MFF KV pro premiéru působivého subtilního dramatu o znovuobjevování vlastní identity Monzun (v hlavní roli Henry Golding) vybral výrazný britský tvůrce kambodžského původu Hong Khaou. Do Karlových Varů se sedm let po premiéře kultovního debutu Sakra, kluku! (cena EFA pro nejlepší evropský debut roku) vrací Němec Jan-Ole Gerster s psychologickou studií Lara s hereckou legendou Corinnou Harfouchovou v titulní roli.

Ani filipínská autorka Dwein Baltazarová nebude na karlovarském festivalu poprvé, tentokrát představí tajemstvím prostoupené jemné drama Óda na nicotu. Jeden z nejvýznamnějších španělských tvůrců své generace Jonás Trueba spojuje lehkost a šarm s intenzivními existenciálními pocity v konverzačním kusu Srpnová madona. Do šedesátých let minulého století zasazený žánr iniciačního filmu v charismatickém černobílém hávu bude reprezentovat americké drama Ke hvězdám Marthy Stephensové s Karou Haywardovou v hlavní roli.

Východní a jihovýchodní Evropa vysílá do klání o festivalové ceny trio novinek uznávaných tvůrců. Soucit a humor upomínající na klíčové snímky československé nové vlny prostupují Nevlastní sestru Damjana Kozoleho (cena za režii na MFF KV 2016 za Noční život). Sugestivním rodinným dramatem Otec navazuje proslulá bulharská režisérská dvojice Kristina Grozeva a Petar Valchanov na ceněná dramata Lekce a Sláva. Tuzemskou kinematografii bude zastupovat poutavé drama Marko Škopa Budiž světlo natočené ve slovensko-české koprodukci.

Kuriózní cestu k pochopení hlubší pravdy o sobě samotném lemovanou pichlavou ironií i něhou nabídne belgický debutant Tim Mielants ve snímku Patrick. Z Chile do Karlových Varů doputuje druhá celovečerní prvotina v hlavní soutěži, psychologická road movie Felipe Ríose Muž budoucnosti. Do soutěžní sekce se po třech letech vrací Turek Kıvanç Sezer (Otcova křídla) s absurdně humorným pamfletem na téma životní krize Maličkosti.

Filmy v hlavní soutěži:

Budiž světlo / Nech je svetlo
Režie: Marko Škop
Slovenská republika / Česká republika, 2019, 93min.
Slovenská vesnička se připravuje na Vánoce a čtyřicátník Milan se za rodinou vrací z Německa, kde pracuje. Poklidnou sváteční atmosféru naruší podezření, že jeho syn je coby člen polovojenské mládežnické skupiny zapleten do šokující události, jež otřásla místní komunitou. Působivé drama o síle a křehkosti rodinných pout, o individuální zodpovědnosti ve světě, kde xenofobie vítězí nad soucitem s bližním.

Ke hvězdám / To the Stars
Režie: Martha Stephens
USA, 2019, 111min.
Zatímco pro Iris, zakřiklou dívku, jež je terčem posměchu svých spolužáků, je život na malém městě utrpením, pro čerstvě přistěhovalou sebevědomou Maggie se stává příležitostí, jak před ostatními zazářit. S citem pro drobnokresbu režírovaný snímek nás zavádí do 60. let, kdy genderovými předsudky svázaná společnost viděla osobitost u žen jen velmi nerada.

Lara / Lara
Režie: Jan Ole Gerster
Německo, 2019, 96min.
Laře je právě šedesát. Mimořádný den má slavnostně završit zásadní klavírní koncert jejího syna. Viktor je však nedostupný a matčiny opakované pokusy navázat komunikaci selhávají. Německá herecká legenda Corinna Harfouchová v titulní roli precizně zkomponované psychologické studie, kterou jeden z nejúspěšnějších německých tvůrců své generace Jan-Ole Gerster navazuje na ceněný debut Sakra, kluku!.

Maličkosti / Küçük şeyler
Režie: Kıvanç Sezer
Turecko, 2019, 95min.
Manažer farmaceutické firmy Onur dostává výpověď. On se života v nezaměstnanosti nebojí, jeho manželka Bahar ano. Onur ji neposlouchá a stává se lhostejným nejen k jejím obavám, ale i ke zbytku světa. Raději by měl kolem sebe více zeber. Drama s prvky absurdní komedie o události tak nehumorné, jakou je životní a potažmo manželská krize.

Monzun / Monsoon
Režie: Hong Khaou
Velká Británie, 2019, 85min.
Na rodný Vietnam nemá Kit mnoho vzpomínek. Když se po třiceti letech ocitá v zemi zlaté hvězdy, nedokáže místní realitu vnímat jinak než pohledem západního turisty; vše je mu vzdálené a cizí. Subtilní snímek zaznamenává cestu muže k vlastním kořenům a sugestivně zprostředkovává jeho (znovu)objevování vlastní identity.

Muž budoucnosti / El hombre del futuro
Režie: Felipe Ríos
Chile / Argentina, 2019, 96min.
Zestárlý řidič kamionů Michelsen vyjíždí na poslední cestu s nákladem na jih chilské Patagonie. Náročná dlouhá jízda mezi nádhernou bujnou přírodou jezer a pásmem ledových hor se proměňuje v rekapitulaci vlastního života, když jeho cestu nenadále zkříží dospělá dcera, kterou od dětství neviděl.

Nevlastní sestra / Polsestra
Režie: Damjan Kozole
Slovinsko / Makedonie / Srbsko / Chorvatsko, 2019, 105min.
Nevlastní sestry, které k sobě nikdy neměly blízko, jsou okolnostmi donuceny sdílet spolu byt v Lublani... Přední slovinský režisér se vrací do Karlových Varů s obdivuhodně přesnou studií o odcizení i neschopnosti komunikovat, jíž dominují vycizelované dialogy, prosycené černým humorem, i zcela přirozené herecké výkony.

Óda na nicotu / Oda sa Wala
Režie: Dwein Baltazar
Filipíny, 2018, 92min.
Zdá se, že rutinu Sonyina života už nic nenaruší. Nikomu už na postarší majitelce márnice nezáleží a okolí je dobrá jen na to, aby dala slevu na květiny či rakev. Jednoho dne ale do márnice doputuje tělo, které nepatří nikomu, a Sonya si k němu najde velmi neobvyklý vztah. Mysteriózně něžný a hořce humorný snímek o touze nebýt sám.

Otec / Bashtata
Režie: Kristina Grozeva, Petar Valchanov
Bulharsko / Řecko, 2019, 87min.
Vasil, který právě ztratil manželku Ivanku, uvěří, že se mu zemřelá prostřednictvím telefonu snaží něco sdělit, a s pomocí známého senzibila hodlá se ženou navázat kontakt. Syn Pavel se ho snaží přivést k rozumu, otec ale zarputile trvá na svém... Intimní rodinné drama o nelehkém hledání cesty k našim nejbližším, v němž nechybí pečlivě vystavěné absurdní či komické situace, charakteristické pro rukopis této bulharské tvůrčí dvojice.

Patrick / De Patrick
Režie: Tim Mielants
Belgie, 2019, 97min.
Patrick je synem majitele nudistického kempu, kde zastává funkci údržbáře. Jeho dílna je uspořádaná stejně přehledně jako jeho život, ale nic netrvá věčně. Ztráta kladiva Patricka zasáhne s nečekanou silou a spustí řetězec událostí, ze kterého zádumčivý Patrick vyjde jako nový muž. Tragikomedie o tom, jak důležité je hlídat si vlastní nářadí, o (nejen) existenciální nahotě a o lidech, pro něž přívěs znamená celý jejich svět.

Portrét mozaikou / Ma Sai Ke Shao Nv
Režie: Yixiang Zhai
Čína, 2019, 107min.
Mlžně hypnotický příběh o těhotné čtrnáctileté dívce, která na údajného otce dítěte ukáže překvapivým směrem, se opírá spíše o zádumčivé zámlky než o slova. Mladý čínský režisér navazuje na tvůrce tzv. šesté generace, když z útržků vjemů a nálad skládá trudný obraz raněné hrdinky, hrdé a silné, přesto - a možná proto - obklopené hlubokou propastí odcizení.

Srpnová madona / La virgen de agosto
Režie: Jonás Trueba
Španělsko, 2019, 125min.
V horkých letních měsících, kdy "madrileños" houfně opouštějí nesnesitelnou výheň svých domovů, zůstávají v centru španělské metropole jen turisté a hrstka odvážných. Nebo ti, kteří v životě tápou, jako půvabná třicátnice Eva. S přívětivou jemností vyprávěný film se odehrává v době srpnových městských slavností, kdy lze vnitřní zmatek ukotvit v letmých setkáních i nečekaných dobrodružstvích.
Zdroj: FSF KV
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Související:

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Český rozhlas vyrazí za posluchači s unikátní show Aleše Cibulky

Nová zábavná show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc se zastaví v jiném městě naší země a nabídne bohatý program. Regiony navštíví nejen rozhlasové osobnosti a umělci z hudební branže, ale ...

Muzeum Cheb zve na cestovatelské přednášky

Ačkoliv je venku zima a léto je ještě v nedohlednu, Muzeum Cheb si pro vás připravilo přednášky, které vás přenesou do teplých krajin. První bude věno ...

Historie čokolády: Výstava v Muzeu Karlovy Vary přibližuje dějiny výroby a prodeje čokolády v ČR

Kdo by neměl rád čokoládu. Pokud patříte i vy mezi milovníky sladkého a zároveň historie, pak byste si rozhodně neměli nechat ujít výstavu, která je n ...

Chebské muzeum provoní v sobotu 2. prosince vanilka a skořice

Stejně jako v minulých letech se i letos můžete těšit na adventní trh v Muzeu Cheb. Ten nabídne nejenom mikulášské a vánoční drobnosti, ale také nápad ...

Do Karlovarského kraje míří pěvci z celého světa. Mezinárodní pěvecká soutěž A. Dvořáka se koná 3. až 10. listopadu

Již za několik málo dní se Karlovy Vary stanou dějištěm 57. ročníku Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka. Organizátory této jedinečné akce, kt ...





Pátek 29.3.2024
Karlovarský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes