KarlovyVaryDnes.cz
KarlovyVaryDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Vladimír Dlouhý: Podnikatelé mají pochybnosti, že plánovaná opatření budou na stabilizaci hospodaření státu stačit

16.05.2023
Vládní návrh konsolidačního balíčku firmy nezdecimuje, podnikatelům ale sebere peníze na investice do zefektivnění výrob. Ke stabilizaci veřejných financí plánovaná opatření přispějí jen částečně. Hospodářská komora oceňuje revizi daňových výjimek a že se na nemocenském pojištění budou podílet i zaměstnanci. Dosud do něj přispívali jen zaměstnavatelé. Podnikatelé v balíčku ale postrádají prorůstová opatření, snížení nákladné byrokracie a administrativy na straně státu i firem a posílení trhu práce.
Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý | Foto: Hospodářská komora ČR
"Při pohledu na dnešní stav veřejných financí naše situace není tak katastrofální. Co je problém, jsou vývojové tendence od covidu a rychlost zadlužování a deficitů. Úkolem vlády je zbrzdit tento trend, stabilizovat veřejné finance a udržet sociální smír," uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Zároveň ale připomněl, že státní rozpočet řadu let těží z nejnižší nezaměstnanosti v Evropské unii, jednoho z největšího odvodového zatížení zaměstnavatelů na světě i vyšší hladině snížené sazby DPH, než jaká je uplatňována v Polsku nebo Německu.

"Přesto tyto příjmy nestačí a nedokážeme se vymanit ze schodků, které jsou prohlubovány v krizích. A to za situace, kdy vláda v dalších letech bude potřebovat doplnit kasu o stovky miliard korun na kvalitnější zdravotnický systém, dostupnou sociální péči, dopravní infrastrukturu včetně vysokorychlostních tratí nebo transformaci energetiky a rozšíření jaderných elektráren. Podnikatelé mají tak oprávněnou obavu, že ani tyto desítky miliard korun veřejné finance nestabilizují, dokud vláda nejprve detailně nezmapuje bolavá místa ekonomiky, kolik peněz bude potřeba ve střednědobém výhledu, a také se nezamyslí, odkud je vezme," uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

"Chceme zdůraznit, že se musí ozdravit celý systém. Nelze, abychom za tři roky byli v podobné situaci. Veřejné rozpočty se zhoršují i přes nejnižší nezaměstnanost v EU. Balíček nesmí být jen škrty a omezení, ale obecně musí znamenat podporu hospodářského růstu a zhubnutí státní administrativy, což nejsou jednotky procent, ale mnohem více," dodal.

Hospodářská komora přitom už od roku 2015 opakovaně varovala všechny vlády u moci, že velkým problémem ekonomiky není ani tolik výše daní, ale vlivem demografie úbytek pracovníků, kvůli kterým tuzemská ekonomika funguje značně pod svým potenciálem, a také legislativou vyvolané neproduktivní činnosti, jako je nadměrná administrativní zátěž v podnicích. Ta zpomaluje růst země, firmy a stát na ni vynakládají zbytečně miliardy korun, přesto její redukce je jen kosmetická. To je přitom možné ilustrovat na číslech, kdy podle analýz Hospodářské komory stát zaměstnavatelům na základě zákonů dnes ukládá přes 2 100 povinností.

Trh práce k posílení ekonomiky je přitom podle Hospodářské komory stěžejní. Za posledních 10 let v České republice ubyl počet osob ekonomicky aktivních ve věku 15-64 let o 485,7 tisíc osob.

Kvůli nedostatku pracovníků firmám trvá naplnění zakázek více času, čímž se prodražují, nebo je musí odmítat a realizuje je konkurence z jiných zemí. Přesto všechny předešlé vlády roční kvóty na kvalifikovanou pracovní sílu, která do ekonomiky dodá okamžitě desítky miliard korun, a stejně tak i do důchodového systému, omezovaly z obav o veřejné mínění absurdně nízkými ročními kvótami nebo příliš zdlouhavými čekacími lhůtami na zaměstnanecké karty.

"Jinými slovy, jestliže stát potřebuje shodit přebytečný tuk, musí firmám umožnit, aby se mohly zbavit zbytné administrativy a byrokracie. Uspořené výdaje tak mohou investovat do efektivnější výroby a vyšší přidané hodnoty. A pokud stát potřebuje posílit příjmy, potřebuje také pracovní sílu, která tu ale teď není," dodal šéf Komory.

Hospodářská komora je připravena vládě v konsolidaci veřejných financí pomoct. Chce začít tím, že státu dodá seznam povinností podnikatelů k analýze. A rovněž je připravena podílet se na určení kvót pro pracovníky z ciziny, aby lépe odpovídaly potřebám firem.

"Jsme rádi, že vláda učinila ve snaze konsolidovat veřejné finance aspoň nějaký krok. Ale čekali jsme, že s námi bude tyto kroky probírat, mnoho detailů navrhovaných opatření stále chybí. Apeluji proto, aby vláda využila následující měsíc k tomu, aby plánované kroky konzultovala se zaměstnavateli. Ne vždycky věci fungují jako trojčlenka," dodal viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza, který zároveň ocenil omezování dotačních schémat. "Je to problém, jsme dotační ekonomika. Ale ta nejasnost, kdy a co se bude škrtat, není dobrá. Pokud dostanou dotace v jiných zemích, budou podnikatelé v ČR znevýhodněni. Měla by se vést i větší debata o daňových výjimkách. Máme v šuplíku mnoho návrhů, ale nikdo je s námi z vlády nekonzultoval," uzavírá Prouza.

Zdroj: Hospodářská komora ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Nejlepší způsob, jak zajistit bezpečnost práce, je účinná prevence. Ústav bezpečnosti práce zahájil kampaň pro zaměstnavatele

Výzkumný ústav bezpečnosti práce pod záštitou MPSV vyhlásil kampaň nazvanou "Chcete-li ušetřit, vsaďte na správné přidělení osobních ochranných pracovních prostředků". Cílem této kampaně je šíření informací mezi zaměstnavateli o ochraně zdraví ...

Pojišťovny lidem loni vyplatily 10 miliard za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí

Téměř deset miliard korun - tolik loni vyplatily pojišťovny lidem. Pojistné plnění se nejčastěji vztahovalo na úrazy, za které klienti získali šest mi ...

Vláda sníží energeticky náročným firmám poplatek za obnovitelné zdroje

Vláda na svém dnešním jednání rozhodla, že uvolní 3,5 miliardy korun na snížení regulované složky ceny elektřiny pro firmy s vysokou energetickou náro ...

Minimální mzda vzroste od ledna o 1 600 korun, zvýší se i některé úrovně zaručené mzdy

Na 18 900 korun od ledna vzroste minimální mzda. To představuje růst o 9,2 %, tedy o 1 600 korun. Vyplývá to z návrhu nařízení vlády, který vypracoval ...

ČSÚ: Podíl licencovaných patentů je v Česku stále nízký

Celkový počet licencí na ochranu průmyslového vlastnictví dosáhl v minulém roce 890, nejvíce z nich připadlo na patenty. Firmy, vysoké školy a veřejné ...





Pátek 29.3.2024
Karlovarský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes