KarlovyVaryDnes.cz
KarlovyVaryDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Experti varují: Blíží se hlavní sezóna mobilního malwaru, v září zneužívali hry nebo titulky k filmům

29.10.2022
Adware Andreed zůstává nejčastějším škodlivým kódem pro platformu Android v České republice. Nadále se šíří především prostřednictvím mobilních her - v září ho útočníci maskovali především za hru The Battle of Polytopia. Mezi škodlivými kódy se tentokrát objevil dropper Agent.KEQ, který nepozorovaně provádí průzkum v chytrém telefonu, aby na něj mohli útočníci zacílit daleko složitějším malwarem. V září byl po delší odmlce znovu detekován také adware Hiddad, který se také dokáže nepozorovaně skrýt v zařízení a opět zobrazuje agresivní reklamu nebo dokáže uživatele odvést na nebezpečné webové stránky. Bezpečnostní experti tak varují především před výhodnými nabídkami známých nástrojů a her ke stažení mimo oficiální obchod Google Play.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Adware Andreed zůstává nadále nejčastěji detekovaným škodlivým kódem v Česku - v září se objevoval ve více než pětině všech případů. Ačkoli adware nepatří mezi stejně závažné hrozby, jako je například spyware nebo ransomware, a zobrazuje ve většině případů především agresivní reklamu, i on může být rizikem. Často se totiž zaměřuje na informace o našem chování na internetu, může stáhnout do zařízení daleko škodlivější malware anebo nás přesměrovat na podvodné webové stránky.

"Již několik měsíců pozorujeme v případě adwaru Andreed stejnou strategii - útočníci adware distribuují prostřednictvím jednoho obchodu třetí strany, kde ho mohou uživatelé stáhnout v domnění, že stahují nějakou mobilní hru. Verze těchto her ale nejsou oficiální a i přesto, že se hra může standardně spustit a fungovat, jejím hlavním úkolem je zobrazovat uživateli reklamu," vysvětluje Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce společnosti ESET.

Adware Andreed se již v minulých měsících šířil například prostřednictvím falešných verzí her Buddy Toss, Chuchel či House Designer: Fix & Flip. V září se pak šířil prostřednictvím neoficiální verze hry The Battle of Polytopia.

Útočníci škodlivý kód co nejvíce maskovali


Bezpečnostní experti již v srpnu upozornili na proměňující se prostředí kybernetických hrozeb pro platformu Android v Česku. V září se pak nově mezi nejčastější škodlivé kódy vyšplhal dropper Agent.KEQ.

"Droppery, tedy škodlivé kódy, jejichž úkolem je do zařízení dopravit skrytě další malware, jsme na předních místech v naší pravidelné statistice nějakou dobu nevídali," říká Jirkal. "Dropper Agent.KEQ jsme v září detekovali v desetině všech případů. Jedná se o velmi jednoduchý škodlivý kód, jehož úkolem je stáhnout do zařízení jiný, složitější malware. Útočníci ho využívají k tomu, aby si udělali v zařízení nejdříve průzkum a zjistili, jakým dalším škodlivým kódem se jim vyplatí útočit. V tom je tento dropper právě nebezpečný. Podle našich dat vše také napovídá tomu, že dropper uživatelé nepoznají podle žádné ikony, v tomto případě se nevydává za žádnou známou aplikaci. Naopak se pravděpodobně šíří prostřednictvím podvodných webových stránek pro stahování nelegálního obsahu. V několika případech se dokonce vydával za filmové titulky," dodává Jirkal.

V jednotkách procent případů se v září objevil také trojský kůň Hiddad.AYF. Jedná se o adware, který patří do větší rodiny malwaru Hiddad. V Česku se škodlivý kód z této rodiny objevoval také minulý rok na podzim.

"Malware Hiddad zobrazuje reklamu skrytým způsobem - to znamená, že uživatel prakticky nemá možnost zjistit, ze které aplikace se daná reklama zobrazuje. Spustí reklamu jako externí službu a uživatel nevidí žádnou ikonu v telefonu nebo aktivitu na pozadí systému," vysvětluje Jirkal. "Hiddad.AYF byl aktivní hlavně koncem září a uživatelé ho mohli stáhnout v domnění, že stahují různé nástroje na modifikace chytrého telefonu, jako je například změna pozadí hlavní obrazovky, nebo přizpůsobení podoby obrazovky při volání."

Experti varují: Blíží se hlavní sezóna mobilního malwaru


Bezpečnostní experti upozorňují, že s blížícím se koncem roku a obdobím svátků a prázdnin můžeme opět čekat zvýšenou aktivitu kybernetických útočníků.

"Útočníci využívají sezóny ke konci roku k šíření adwaru a dalších škodlivých kódů pravidelně. Mohou tak nejvíce využít svou strategii, kdy na uživatele, kteří bývají v tuto dobu více aktivní na svých mobilních telefonech, lákají na výhodné stažení známých her či jejich modifikací s různými cheaty neboli herními výhodami pro hráče. Výjimkou nejsou ani výhodné nabídky dalších prémiových placených programů. Nabízejí je buď úplně zdarma, nebo v balících s dalším softwarem a nejčastěji na ně můžete narazit v různých neoficiálních obchodech s aplikacemi," říká Jirkal z ESETu.

Uživatelé se nejlépe vyhnou malwaru a adwaru ve svých zařízeních s platformou Android tím, že budou všechny aplikace a programy stahovat pouze z oficiálního obchodu Google Play. Nejen před sofistikovaným malwarem, ale také před odkazy na různé podvodné stránky je ochrání kvalitní bezpečnostní software.

Zdroj: ESET
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Starfish Prime: Američané v roce 1962 odpálili atomovku ve výši 400 kilometrů nad povrchem

Dne 9. července 1962 se odehrála jedna z nejvýznamnějších událostí v historii jaderných zkoušek. Americká raketa Thor, nesoucí hlavici o síle zhruba 1,4 megatuny TNT, vystoupala do výšky 400 kilometrů nad povrchem. Tento pokus, známý jako Starfish ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Nejvíce škodlivým kódem pro operační systém Windows je spyware Agent Tesla

Závěrem roku 2023 byly nejčastěji detekovanými hrozbami pro operační systém Windows v Česku spyware Agent Tesla, spyware Formbook a password stealer F ...

Pozor křehké: Kdo za případné poškození zásilky odpovídá?

S oblibou nákupů zboží přes internet se váže i obliba prodeje zboží tímto způsobem. Existuje spousta společností, které nabízí zprostředkování prodeje ...

Hrozby pro macOS: Detekce adwaru Pirrit tvoří až 40 % všech zachycených případů

Detekce adwaru Pirrit dosahovaly v loňském prosinci téměř 40 procent všech zachycených případů škodlivého kódu na platformě macOS v Česku a na Slovens ...





Pátek 29.3.2024
Karlovarský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes