KarlovyVaryDnes.cz
KarlovyVaryDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Stát pandemii nezvládl, shodli se starosta Chebu s Petrem Pavlem

20.10.2021
Chaos a spoléhání se na schopnost lidí improvizovat při řešení nouzové situace. To jsou podle starosty Chebu Antonína Jalovce a bývalého předsedy vojenského výboru NATO Petra Pavla dva dominantní znaky, které dosud charakterizují přístup českého státu k řešení pandemie koronaviru. Shodli se na tom při společném jednání na chebské radnici, kterého se zúčastnili i místostarostové Jiří Černý a Ladislav Hrubý.
Foto: mestocheb.cz
Na schůzce vyzdvihli také aktivitu zdejších dobrovolníků. Starosta Jalovec v této souvislosti poděkoval Petru Pavlovi a jím založené iniciativě Spolu silnější za zprostředkování finanční pomoci ve výši přesahující 156 000 korun, kterou zdejší Komunitní osvětové společenství KOS využilo na zajištění psychoterapeutické pomoci zdravotníkům z místní nemocnice při jejich enormním zatížení při pandemii.

"S panem generálem jsme se také bavili o tom, čím by centrální vláda měla pomoci Chebsku i celému karlovarskému kraji, aby nebyl vnímaný jako opomíjený region," uvedl starosta Antonín Jalovec.

Sám vidí tři hlavní oblasti, a to podporu studia a zaměstnání v regionu, a také bytové výstavby. "Je smutné, když osmdesát procent mladých lidí, kteří odtud odcházejí na vysoké školy, se už do regionu nevrací," upozornil starosta. Jako možné řešení vidí například státní finanční podporu českých univerzit, aby na Karlovarsku zřizovaly detašovaná pracoviště pro studium oborů, které region potřebuje. Jsou jimi například logistika pro nejen průmyslové firmy, posílení zdravotnického personálu nebo příprava lidí pro profese nezbytné pro pomoc při vzdělávání dětí. "Máme tu velký problém s předčasným ukončováním školní docházky. Největší podíl dětí nám "mizí" ze vzdělávacího systému v době mezi základní a střední školou. Ty jsou pak většinou odsouzené být na Úřadu práce," zdůraznil starosta.

Podle generála Pavla neměla česká vláda promyšlenou regionální politiku. "Místo podpory rozvoje regionů cílené na postupné vyrovnání disproporcí, vypisuje bez hlubší logiky desítky různých dotačních programů, tu na byty, tu na pečovatelské domy, tu na sport a řadu dalších. Města a obce, pokud splní s tím spojenou obrovskou administrativní zátěž, mohou při troše štěstí takovou dotaci získat. Bez komplexního pohledu na rozvoj regionu a všech aspektů kvality života, takové dotace ale nemají větší efekt," podotkl Petr Pavel.

Se starostou Jalovcem, místostarosty Černým a Hrubým se rovněž shodli, jak moc státu chybí systém řízení země při krizových situacích a jak málo udělal pro to, aby při nich dobře fungovala například přeshraniční spolupráce, která je pro Karlovarský kraj, a tedy i Chebsko typická.

"Je ostudné, když v době vrcholící pandemie byli na hranicích s Německem překládáni pacienti v mrazu ze sanitky do sanitky, protože přes hranice jet nemohou," uvedl starosta Jalovec jeden z příkladů.

"A přitom by stačilo, kdyby česká vláda uzavřela se sousedními státy například jenom rámcovou smlouvu o společném řešení krizových situací v příhraničí a bylo by pak pouze na regionech, jak si konkrétní a specifické podmínky domluví a zajistí," reagoval Petr Pavel. "Takové situace není možné řešit podle geografických hranic, ale v rámci funkčních ekonomických a sociálních územních celků," zdůraznil s tím, že pak by nemuselo docházet k tomu, co zažívali lidé nejen na Chebsku. Tedy, že neexistující přeshraniční spolupráce, spojená navíc s uzavřením hranic při pandemii, způsobily v regionu řadu vážných problémů, a to nejen ekonomických, ale i v každodenním životě zdejších obyvatel.

"S týmem odborníků jsme zpracovali návrh Systému ochrany země při krizových situacích. Teď, kdy se formuje nová vláda, je vhodný čas připomenout předsedům stran obou parlamentních koalicí, že se v létě tohoto roku, na konferenci "Naše bezpečnost není samozřejmost", přihlásili k nutnosti napravit chyby, ke kterým v průběhu krize docházelo. Je nezbytné, aby se toto téma stalo součástí Programového prohlášení nové vlády. Zkušenosti z Chebska jsou pro mě velmi cenné a při konkretizaci návrhu systému je určitě zohledním. Je v zájmu nás všech, abychom při dalších krizích, a ty bezesporu přijdou, už nemuseli čelit takovému chaosu jako nyní. Ten sebou totiž nese i velké škody, a to jak ekonomické, tak bohužel i na lidských životech," řekl Petr Pavel.

Zdroj: Město Cheb
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V Bruselu intenzivně zní hlas Karlovarského kraje

V Bruselu se v těchto dnech koná další Platforma uhelných regionů a souběžně také plenární zasedání Evropského Výboru regionů, jako vrcholného poradního orgánu Evropské komise a Evropské Rady. Za Karlovarský kraj se jednání účastní hejtman Petr ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Vojáci ze Strakonic se připravují na přezbrojení. Na Doupově cvičili novou taktiku

Strakoničtí vojáci se připravují na převzetí moderního protiletadlového kompletu SPYDER. To si mimo jiné vyžádá i změnu organizační struktury jednotky ...

Karlovarský kraj již zná nominované produkty na prestižní ocenění Regionální potravina

Do 15. ročníku krajské soutěže o získání prestižní značky Regionální potravina Karlovarského kraje se přihlásilo 18 místních výrobců se 78 produkty. M ...

Stipendia pomůžou k návratu mladých lékařů do Karlovarského kraje

Přimět absolventy lékařských fakult pocházející z Karlovarského kraje, aby se po studiu vrátili zpět do regionu a poskytovali zde potřebnou lékařskou ...





Pátek 19.4.2024
Karlovarský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes