KarlovyVaryDnes.cz
KarlovyVaryDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 18.04.2024 [e]
Nové připady:
7
Ukončená očkování:
6 982 250
Hospitalizovaných:
11
Vyléčení:
4 715 610
Aktivní případy:
161
Úmrtí celkem:
43 522

Kapacita nemocnic je v některých regionech již nedostatečná, limitující je především nedostatek personálu

18.02.2021
Aktuální epidemická situace ohledně onemocnění covid-19 zásadně dopadá na stav lůžkové kapacity v nemocnicích. Ta se potýká s extrémní zátěží a v některých regionech dosáhla svého limitu. Řada nemocnic musí přistupovat ke snížení personálních i odborných ošetřovacích standardů. Nadále jsou nutné mezikrajové transporty. Limitující je především nedostatek zdravotnického personálu.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
K 17. 2. bylo v nemocnicích hospitalizováno 6 171 pacientů. Z toho 1 175 pacientů je hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče a 584 pacientů je napojeno na umělé plicní ventilaci. V některých regionech už nemocniční kapacity prakticky dosáhly svých maximálních kapacit - týká se to např. Královéhradeckého a Karlovarského kraje.

"Současný vývoj nepříznivé epidemické situace se zásadně podepisuje na stavu v českých nemocnicích, a to velmi negativně. Lůžková péče je na hraně svých maximálních kapacit, v některých regionech je dokonce už vyčerpaná. Zásadním problémem, se kterým se nemocnice potýkají, je zejména nedostatek zdravotnického personálu," popisuje situaci ohledně lůžkových kapacit nemocnic ministr zdravotnictví Jan Blatný.

"Situace je oproti podzimu problematičtější v tom, že se objevuje tzv. britská mutace, která se vyznačuje násobně rychlejším šířením. Zároveň je část roku, pro kterou je typická vyšší nemocnost. A to jak respiračních onemocnění, tak třeba onkologických diagnóz," vysvětluje rozdíl s tzv. podzimní vlnou ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Pokud by celková volná kapacita lůžek určených pro pacienty s onemocněním covid-19 klesla pod 10 %, požádala by Česká republika sousední státy o pomoc s péčí o pacienty s tímto onemocněním. V současné době je na jednotkách intenzivní péče volných 16 % lůžek, u standardních lůžek s kyslíkem je to pak 26 %.

"Nastalou nepříznivou situaci v nemocnicích se snažíme řešit mezikrajovými transporty pacientů, které realizujeme prostřednictvím Národního dispečinku lůžkové péče. Je nutné zapojovat nouzový zdravotnický personál, čímž se snažíme částečně kompenzovat vliv nedostatku zdravotnického personálu," líčí situaci v nemocnicích náměstek ministra zdravotnictví, předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a vedoucí Klinické skupiny COVID Vladimír Černý.

"Vzhledem k tomu, že zásadní problém spočívá právě v nedostatku zdravotnického personálu, který zajišťuje péči o pacienty s COVID-19, navýšení lůžkových kapacit není řešitelné instalací polních nemocnic," dodává náměstek ministra zdravotnictví a vedoucí Klinické skupiny COVID Vladimír Černý.

"Podílet se na zlepšení aktuálního stavu ohledně kapacit českých nemocnic může každý z nás. A to tím, že se budeme chovat zodpovědně a důsledně dodržovat platná protiepidemická opatření. Díky tomu snížíme počet svých kontaktů, čímž zamezíme šíření nákazy a ulevíme zdravotníkům, kteří se v nemocnicích potýkají s ohromným pracovním vytížením," nastiňuje řešení ministr zdravotnictví Jan Blatný.

"Nejúčinnějším opatřením proti šíření nákazy je především omezení sociálních kontaktů. Pokud se setkáním s jinými osobami nevyhneme, nosme prosím chirurgickou roušku, nebo ještě lépe respirátor a samozřejmě dodržujme i hygienu rukou a rozestupy," popisuje hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová, jak se nejefektivněji bránit infekci.

"Plošná opatření nefungují, když nejsou dodržována na individuální úrovni," dodává ministr zdravotnictví.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Související:

Další články z rubriky Zprávy

V Bruselu intenzivně zní hlas Karlovarského kraje

V Bruselu se v těchto dnech koná další Platforma uhelných regionů a souběžně také plenární zasedání Evropského Výboru regionů, jako vrcholného poradního orgánu Evropské komise a Evropské Rady. Za Karlovarský kraj se jednání účastní hejtman Petr ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Vojáci ze Strakonic se připravují na přezbrojení. Na Doupově cvičili novou taktiku

Strakoničtí vojáci se připravují na převzetí moderního protiletadlového kompletu SPYDER. To si mimo jiné vyžádá i změnu organizační struktury jednotky ...

Karlovarský kraj již zná nominované produkty na prestižní ocenění Regionální potravina

Do 15. ročníku krajské soutěže o získání prestižní značky Regionální potravina Karlovarského kraje se přihlásilo 18 místních výrobců se 78 produkty. M ...

Stipendia pomůžou k návratu mladých lékařů do Karlovarského kraje

Přimět absolventy lékařských fakult pocházející z Karlovarského kraje, aby se po studiu vrátili zpět do regionu a poskytovali zde potřebnou lékařskou ...





Čtvrtek 18.4.2024
Karlovarský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes