KarlovyVaryDnes.cz
KarlovyVaryDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 28.03.2024 [e]
Nové připady:
14
Ukončená očkování:
6 982 235
Hospitalizovaných:
16
Vyléčení:
4 715 259
Aktivní případy:
298
Úmrtí celkem:
43 518

Imunizace české populace proti covid-19 je velmi nízká, v nejvíc zatížených lokalitách dosahuje maximálně 5 %

06.05.2020
Imunizace české populace proti covid-19 je velmi nízká, konkrétně se pohybuje v řádu jednotek promile, v nejvíc zatížených lokalitách dosahuje maximálně 5 %. Celopopulačně se výskyt pozitivity protilátek pohybuje v rozsahu 0 - 1,3 %. Celkem bylo vyšetřeno 26 500 osob.
Ilustrační snímek | Foto: Úřad vlády ČR
Studie dále prokázala relativně malý zásah zranitelných skupin obyvatel (populace v seniorním věku, chronicky nemocní pacienti), které byly ochráněny karanténními opatřeními. Studie prokázala výskyt pozitivity protilátek v těchto skupinách pouze 0 - 0,6 %. "Je to očekávatelný závěr. Ve výsledku studie se Česká republika neodlišuje od zjištění, která jsou předběžně známa z okolních zemí. Nejsme žádná výjimka. Fakt, že nemoc zatím neprostoupila populací znamená, že jsme opatření proti šíření koronaviru přijali včas. Do případných dalších vln je potřeba na toto myslet a připravit programy na ochranu zranitelných skupin obyvatel. Díky vybudovanému systému časné detekce rizik nyní můžeme pokračovat v kontrolovaném uvolňování opatření. Děkuji všem, kteří se na studii podíleli," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Infekce prošla českou populací velmi mírně, a to platí i pro nejvíce postižené oblasti Litovelska, kde počet covid-19 pozitivních pacientů aktuálně přesahuje 700 na 100 tisíc obyvatel. Testování ve studii tyto oblasti odlišilo od ostatních oblastí, avšak ani zde nepřesáhnul podíl osob s protilátkami hodnotu 3 - 5 %.

Ve všech stanovených skupinách obyvatel bylo celkově zachyceno 107 osob s pozitivním testem na protilátky. Nakažení, ale nediagnostikovaní, vykázali z 51 % bezpříznakový průběh onemocnění. Studie potvrdila, že značná část onemocnění probíhá s velmi mírnými příznaky (až 70 - 80 %) a z toho určitý podíl (20 - 30 %) zcela bez příznaků. "Velmi pozitivním faktem a metodicky přínosným poznatkem je, že studie prokázala velký zájem občanů ČR o podobný typ testování," uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Studie probíhala v podobném experimentálním plánu jako průzkumy prováděné ve většině zemí Evropy a kombinovala reprezentativní a náhodně nabírané populační kohorty (spolupráce ČSÚ, AV ČR a IKEM) s detailním testováním ve vybraných a různě epidemiologicky zatížených oblastech ČR. Jednalo se o Brno, Prahu, Litoměřice, Olomoucko a Litovelsko a jedna část studie byla zaměřena na chronicky nemocné lidi. Náběr respondentů byl ukončen 1. května. Zadavatelem studie bylo Ministerstvo zdravotnictví ČR, realizátorem byl ÚZIS ČR a na studii participovalo téměř 20 významných akademických institucí.

"Součinnost poskytnutá Armádou ČR umožnila ve velmi krátkém čase zajistit testování, zajistit jeho bezpečnost a kvalitu. Společně s garancí odborníků, hygieniků a poskytovatelů zdravotních služeb, tak byl implementován velmi funkční model spolupráce," dodal ředitel Dušek.
Podíl nově diagnostikovaných neustále klesá. Denní počet vyléčených přesahuje počet nově diagnostikovaných, v současné době se již vyléčilo 47,9 % všech nakažených. Klesá i počet hospitalizovaných. Podle posledních modelů Ústavu zdravotnických informací a statistiky lze očekávat přibližně 8 530 potvrzených případů onemocnění do konce května. Nyní je důležité zejména sledovat denní vývoj a krátkodobé predikce, které umožní včas reagovat na změnu.

Dlouhodobě klesá podíl pozitivně zachycených pacientů, aniž by klesala denní testová kapacita - aktuální denní podíly pozitivních záchytů klesají pod 1 %. V této situaci je možné pokračovat v kontrolovaném návratu k normálnímu životu. Hlavní prioritou se stává kontrola lokálních (místních) ohnisek budoucího vzplanutí infekce.

"Ukazuje se, že již nemáme plošný problém, že by nám rostl počet pacientů v rámci celé populace, ale objevují se lokální ohniska, a to musíme řešit. Chceme proto využít úspěšný model spolupráce s Armádou ČR, která je skvělým partnerem. Díky systému sledování počtu nakažených víme, kde nastává problém. Budeme moci zacílit na toto ohnisko a přijmout zde opatření, jako například teď na Chebsku," dodal ministr.

Na základě epidemiologických analýz a časných rizikových signálů bude možné, pod záštitou hygieniků a místních samospráv, koncentrovat testovací kapacitu pro populace se zvýšeným rizikem. Může jít o různé kombinace odběrových stanů a mobilních odběrových týmů, nastavované flexibilně dle konkrétní lokální situace.

Zdroj: MZ ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Související:

Další články z rubriky Zprávy

Z karlovarského letiště bude od května každý čtvrtek létat pravidelná linka do Tel Avivu

Pravidelná letecká linka mezi Karlovými Vary a Tel Avivem zahájí provoz dne 23. 5. 2024 a bude létat každý čtvrtek až do 31. října 2024. Linku bude provozovat společnost Corendon Airlines, a to pomocí letadel A320 svého smluvního partnera, kyperské ...

Karlovarský kraj řeší nastavení sítě dluhových poraden

Zadluženost obyvatel je narůstající společenský fenomén s negativními dopady na celou společnost. Týká se i Karlovarského kraje, kde je dle statistick ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...

Kvůli plánované uzavírce silnice u Bečova nad Teplou se na kraji sešli starostové přilehlých obcí

Plánovaná akce v podobě narovnání "bečovských serpentin" s sebou přinese úplnou uzavírku silnice I/20 mezi Karlovými Vary a Plzní, která velmi zásadně ...

Česká pošta: Ašské poštovní služby dostávají nový směr

V úterý 12. března se konalo další jednání generálního ředitele České pošty Miroslava Štěpána a starosty Aše Vítězslava Kokoře. Tématem byla kvalita l ...





Čtvrtek 28.3.2024
Karlovarský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes